Sabancı Müzesi'nin çarpıcı sergilerini oldum olası sevmişimdir. Bazen orda bulunan güncel sergi açılalı çok zaman olmuştur, ben gitmiş gezmişimdir ve huzursuz olur dururum 'yenisi ne zaman gelecek?' diye. Sergilerden ziyade ortamı da harika. Geçen gün mail kutuma düşen bir mail yeni sergiyi bana haber verdi. Sergi halka açılmadan 1 gün önce belli kişilerin ön izlemeye davet edildiğini farkettim. O 'belli kişiler' içine ben nasıl girdim hiç bilmiyorum ama beni bundan çok yeni sergi olması ve sergi konusunun bağlamı heyecanlandırdı.
Serginin ismi 'Bir Ülke Değişirken - Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Türk Resmi'. Sonradan öğrendim ki bu süresiz bir sergiymiş yani Sakıp Sabancı Koleksiyonu, müzenin içerisinde yeni yapılan özel galeride devamlı olarak sergilenecekmiş. O yüzden belli bir süre kısıtlaması yok tabikide; ama harika bir kronoloji sunması, dönem içindeki farklı sanat anlayışlarını birebir önemli eserler üzerinden yansıtması adına hemen gidilip görülmesi ve sindirilmesi gereken bir sergi. Bir koleksiyonun sergilenmesinin bilimsel danışmanlığı Prof. Dr. Semra Germaner ve Doc. Dr. Ahu Antmen'e ait.
Yaklaşık 100 eserden oluşan bu seçki, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e resim sanatının nasıl ortaya çıkıp da hangi aşamalardan geçerek gelişme gösterdiğini sanatçılar ve teknikleri açısından çok güzel gözler önüne seriyor. Sadece sanatsal anlayış değil, dönemin genel yapısı, ideolojisi gibi farklı başlıklara da ipucu oluşturuyor. Genel sanatsal bir altyapı oluşturmak adına birebir.Sergiyi gezdikten sonra da o kadar muhteşem-heybetli eseri sindirmek için Müzedechanga'da oturmak adeta bu geziyi tamamlayan bir süreç.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder